Författararkiv: Julia

Färska vinbärstomater kan vara gott att ha till pajen.

Matig smulpaj

Den här bjöd svågern på när han fyllde år för några veckor sedan. Riktigt god blev den så här kommer receptet på den:)

Till 1 pajform användes följande till fyllningen:

1 aubergine

1 zucchini

1 paprika

2-3 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

olivolja

salt

peppar

lite basilika eller timjan efter smak

Och degen gjordes av följande ingredienser:

ca 75 g smör

ca dl glutenfritt mjöl

80 g riven ost t ex västerbottenost

1 pkt fetaost

Skölj och tärna alla grönsaker och stek dem i lite olja. Häll i de krossade tomaterna i de frästa grönsakerna och tillsätt vitlöken som du pressat. Låt allt puttra en liten stund och tillsätt kryddor och salt efter behag. Rör ihop degen så att det blir en grynig massa, häll grönsakerna i en smord pajform. Smula över fetaost och deg och grädda pajen i 225 grader i ca 20 minuter tills den har fått en fin färg. Servera gärna några färska grönsaker till och ett gott bröd.  Smaklig måltid:=)

Färska vinbärstomater kan vara gott att ha till pajen.

Färska vinbärstomater kan vara gott att ha till pajen.

 

 

Glasstårta

För några veckor sedan var det dags för dotterns 1-årskalas. Att göra tårta utan ägg och gluten kan ju vara lite svårt ibland så det fick bli glasstårta istället. Väldigt enkel att göra men väldigt god i alla fall! Här kommer receptet för en tårta som ger ca 8 bitar:

2,5 dl vaniljvisp

250 g Kesella kvarg

0,5 dl jordgubbssylt

rivet sakl av 1 lime

1,5 marängbotten

Vispa vaniljvispen fluffig och blanda kvargen med jordubbssylt och lime. Lägg i marängbottnen i en form med löstagbar kant. Den marängbottnen jag hittade på affären var för liten för att räcka till hela formen så jag krossade en marängbotten till och la i de mindre bitarna i kanterna så att hela bottnen täcktes. Bred sedan över kvargen och toppa till sist med vaniljvispen. Låt sedan tårtan stå i frysen 2-3 timmar. Jag gjorde en av tårtorna kvällen innan men tänk på att ta fram tårtan lite tidigare så att den hinner bli lite lagom mjuk när den ska ätas. Garnera med t ex färska jordgubbar eller hallon. Mums!!

Glasstårta med färska jordgubbar

Glasstårta med färska jordgubbar

Chokladtryffel

I lördags var det dags att fira min och min mans födelsedagar. Vi fyller båda i mars och har de senaste åren firat bådas samma dag och bjuder in våra familjer, det brukar landa på att ca 20 personer kommer till lunch. I år blev det varmkorv och potatismos och fyra olika spännande såser. Till efterrätt gjorde vi chokladtryffel. Otroligt smidigt att fixa innan och väldigt gott! Så här kommer receptet på detta:

Ca 50 små chokladtryffeltoppar

1,5 dl vispgrädde

100 g smör

Ca 320 g mörk choklad, fri från spår av nötter, mandel etc.

2,5 msk farinsocker

1 msk vaniljsocker

0,5 krm kardemumma

Kakao till att pudra över

Koka upp grädde och smör och lägg i den sönderbrutna chokladen, farinsocker, vaniljsocker och kardemumma. Rör tills chokladen har smält och även farinsockret så att man inte känner några kristaller i smeten. Sätt in smeten i kylskåp i ca 1,5 timme och använd sedan en sprits och spritsa ut i små toppar. Pudra slutligen över lite kakao på toppen och förvara i kylskåp tills servering.

Blir nästan som en tårta!

Blir nästan som en tårta!

Mums!!

Mums!!

 

Naturliga luftrenare

Nu har vi äntligen börjat att fixa i ordning i dotterns rum så att hon snart kan flytta in där. Det är en del grejer till som ska fixas bland annat är blomkrukorna tomma. Det finns ju en del blommor som är bra på att rena luften från olika kemikalier när de tar in koldioxid i sin fotosyntes. Ämnen som tillexempel formaldehyd och trikloretylen som vi inte vill ha i vår luft men som utsöndras från det som vi har i våra hem, kanske från möblerna eller färgen på väggen. Exempel på sådana blommor är t ex gullranka, ampellilja, fredskalla och svärmorstunga. Så några sådana får nog inhandlas innan hon flyttar in:=)

En gullranka finns redan i huset.

En gullranka finns redan i huset.

Hund i butik

Igår var det dags för den årliga lins kontrollen för min del. Allt såg fint ut så det är bara att köra på med linserna. Men när jag kom innanför dörren hos otikern möter en mellanstor grå hund mig. Jag blev väldigt snopen och stannade och en av optikern sa då genast den klassiska frasen: ”Ja han är inte farlig” . Så här i efterhand ångrar jag att jag inte fann mig lite snabbt så jag kunde sagt följande:” Jo för era kunder som är allergiska mot hundar är han farlig”. Men just då var jag lite sen och min optiker stod och väntade på mig så jag svarade bara” Så bra.”

Hade det varit för 15 år sedan hade jag inte kunnat göra lins kontrollen utan hade fått vända i dörren om jag inte ville ha en astma attack. Jag blir så frustrerad när inte människor tänker så långt eller tänker att det är ju bara för idag. För många allergiker räcker det. Så nästa gång jag ser en hund i en butik tänker jag svara att hunden visst är farlig mot de som är allergiska mot den. Ska bli spännande att se vad svaret blir!

Ingen allergi på dottern än

Jag har varit allergisk mot olika födoämnen, pälsdjur och pollen sedan jag föddes. När jag var liten var det mycket jag inte kunde äta t ex mjölkprodukter pga mjölkproteinallergi, gluten, fisk, skaldjur, citrus, kyckling, soja, ägg etc. Jag kunde inte heller klappa gårdens kossor, katter eller kaniner eftersom jag var pälsdjursallergisk och på våren var jag alltid väldigt täppt och snuvig p ga av allt pollen, speciellt från björk. När jag och min man började fundera på att skaffa barn kändes det därför som att sannolikheten för att barnet skulle bli allergiskt var ganska hög. Det finns även lite pälsdjursallergi och pollenallergi i min mans familj så det kändes inte precis som att sannolikheten för dessa allergier minskade.

Nu är dottern snart 9 månader gammal och har testat mat i ca 5 månader. Och vi har testat mycket olika livsmedel. Gluten introducerade vi tidigt så att hon skulle få testa detta medan hon ammades som mest. Sen har vi också testat ägg, fisk, citrus, äpple, kiwi, plommon mm och allt har gått jättebra! Även katt verkar funka så här långt. Det känns så skönt att hon faktiskt kanske inte har fått några allergier. Men än är det ju så klart inte säkert, det kan ju fortfarande hända saker. Nästa pricktest, som genomförs pga studien vi är med i, görs när hon blir 1 år i maj.

Kikärtspasta

Hittade igår en ny pasta på affären som vi provade till köttbullarna till middagen igår. Pastan är gjord på 100% kikärter och var faktiskt riktigt god! Behövde kokas i ca 15 min och var lite tjockare än vanlig pasta och lite mörkare i färgen. Men det kan jag helt klart rekommendera som variation till den glutenfria pastan.

Trevlig helg på er!

Glutenfritt i Norge

Ja nu var det ju ett tag sedan, närmare bestämt två veckor, sedan vi kom hem från en veckas skidåkning i Norge. tiden går verkligen fort! När vi var där passade ja i alla fall på att titta lite i några matbutiker efter glutenfria produkter. Det fanns en del faktiskt, till och med i den lokala lilla butiken i Fageråsen uppe på Trysilfjället fanns en liten hylla med lite glutenfria produkter så som makaroner och knäckebröd, från Semper och Finax. Så det kändes som hemma. Det fanns inte där för två år sedan när vi var där så det känns som att det blir mer och mer vanligt att det finns allergivänliga produkter i butiker och restauranger börjar förstå vad allergi handlar om!

IMG_4015

Allergivänligt i Trysil

Trysilfjällen i Norge är alltid härligt så här års även om det kanske är lite kallt! Pisterna ser fina ut och längdspåren perfekta! Efter en tur i längdspåren kan det ju behövas lite energipåfyllning. Skihytta är en restaurang som finns längs med spåren som faktiskt i sina annonser skriver att deras menyer kan allergianpassas även fixas så att den blir glutenfri! Låter ju fantastiskt bra. Detta måste verkligen undersökas under veckan!

20160117_134443

Rödbetssallad och griljering

Ja då var julafton avklarad och det första julfirandet i vårat nybyggda hus har varit en härlig afton med familjen på min mans sida  som kom på besök. Nu är vi påväg i bilen för några timmars resa till min familj och så firar vi jul en gång till! Något som jag tycker är ett måste på julbordet är skinka och rödbetssallad. För första gången griljerade  jag skinkan alldeles själv och den blev faktiskt riktigt bra. Jag blandade några matskedar stark senap med några matskedar söt senap och blandade i några matskedar socker. Ägget hoppade jag över och sen la jag på ett litet lager av blandningen på skinkan och strödde till sist på lite glutenfritt ströbröd. Sen in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Något annat som jag också tycker tillhör julbordet är den egna rödbetssalladen. De man kan köpa i affären är det ju oftast ägg i… och så blir den hemmagjorda mycket godare. Jag gjorde den kvällen före julafton så att den får stå till sig lite över natten. Jag gjorde följande:

Finhacka ca 400 g inlagda rödbetor, 400 g inlagda hela gurkor, 4 äpplen, 4 kalla kokta potatisar, 1 liten lök. Jag hackade allt förutom potatisen i matberedaren. Blanda samman alla ingredienser och häll på lite spad från rödbetorna så att den blir lite saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.

God fortsättning allihop!!