Kategoriarkiv: Barn

Ingen allergi på dottern än

Jag har varit allergisk mot olika födoämnen, pälsdjur och pollen sedan jag föddes. När jag var liten var det mycket jag inte kunde äta t ex mjölkprodukter pga mjölkproteinallergi, gluten, fisk, skaldjur, citrus, kyckling, soja, ägg etc. Jag kunde inte heller klappa gårdens kossor, katter eller kaniner eftersom jag var pälsdjursallergisk och på våren var jag alltid väldigt täppt och snuvig p ga av allt pollen, speciellt från björk. När jag och min man började fundera på att skaffa barn kändes det därför som att sannolikheten för att barnet skulle bli allergiskt var ganska hög. Det finns även lite pälsdjursallergi och pollenallergi i min mans familj så det kändes inte precis som att sannolikheten för dessa allergier minskade.

Nu är dottern snart 9 månader gammal och har testat mat i ca 5 månader. Och vi har testat mycket olika livsmedel. Gluten introducerade vi tidigt så att hon skulle få testa detta medan hon ammades som mest. Sen har vi också testat ägg, fisk, citrus, äpple, kiwi, plommon mm och allt har gått jättebra! Även katt verkar funka så här långt. Det känns så skönt att hon faktiskt kanske inte har fått några allergier. Men än är det ju så klart inte säkert, det kan ju fortfarande hända saker. Nästa pricktest, som genomförs pga studien vi är med i, görs när hon blir 1 år i maj.

Pricktest på dottern

Ja då var det onsdag kväll och i eftermiddags var det dags för dotterns olika provtagningar för studien som vi är med i som görs vid Linköpings universitetssjukhus. Det var blodprov, salivprov och bajsprov som skulle lämnas och så skulle ett pricktest göras. Pricktestet såg tack och lov perfekt ut! Hon pricktestades för ägg, mjölk, vete, jordnötter och katt och det blev ingen reaktion alls! Så så här långt så verkar hon inte bli allergisk mot något av dessa allergener.

Passade på att pricktesta mig själv också för ägg, vete och råg för att se om det kanske hade hänt något under graviditeten. Det kan ju hända ibland, fast kanske mest vanligt för t ex pollen och inte så mycket för olika livsmedel men jag tänkte i alla fall passa på. Men det blev rejäla utslag för alla tre så det är bara att fortsätta precis som vanligt. Men det viktigaste idag var ju så klart att dottern inte reagerade på något!!

God onsdagskväll på er!:=)

Mat till barnet

Ja nu är dottern ett halvår och det är dags att gå över mer och mer till vanlig mat. Än så länge går det jättebra. Hon har provsmakat lite allt möjlig, bland annat potatis och fisk, päronpuré, havregröt etc. Hon tycker allt är jättegott och vi har inte märkt att hon är allergisk mot något så här långt! Däremot har jag märkt att det är lite knepigt när man själv inte tål något som hon ska provsmaka. Som t ex igår när jag gav henne lunch, lasagne med vanlig pasta. Jag kan ju inte provsmaka och testa hur det smakar och om det är lagom varmt t ex. Det kan jag tycka är lite knepigt. Samma sak när hon ska börja provsmak ägg. Klart att min man matar henne då men det blir ju lite kladdigt och allt måste saneras… Men allt löser sig ju, det gäller bara att hitta någon bra strategi:=) Imorgon är det dags för pricktest för dottern genom studien som vi är med i. Ska bli mycket intressant att se hur det ser ut!

Trevlig tisdag på er!