Kategoriarkiv: Forskning och utveckling

veteallergi och havre

Jag har ju i hela mitt liv varit veteallergisk och fått rådet att jag bör undvika havre. När vi var på dotterns provtagning för några veckor sedan passade jag på att fråga om dessa råd fortfarande gäller eller om det kanske var så att de gällde mer när det inte fanns någon helt ren havre och risken att det fanns spår av vete var stor. Nu finns det ju mycket produkter som är gjord på garanterat ren havre. Sköterskan, som tog proverna, var lite osäker men lovade att kolla med deras dietist. I onsdags ringde hon tillbaka och berättade att dietisten sagt att jag absolut skulle kunna använda havre. Det finns ingen risk för någon korsreaktion så länge jag använder helt ren havre. Så jag tänkte att jag under jul ska testa en liten tesked havregrynsgröt gjord på helt ren havre och se hur det känns. Ska bli spännande!  Skulle ju va väldigt roligt att kunna används havre. Det finns ju en hel del produkter som jag i så fall skulle kunna använda och förnya mig lite med. Vi får väl se vad som händer….

Pricktest på dottern

Ja då var det onsdag kväll och i eftermiddags var det dags för dotterns olika provtagningar för studien som vi är med i som görs vid Linköpings universitetssjukhus. Det var blodprov, salivprov och bajsprov som skulle lämnas och så skulle ett pricktest göras. Pricktestet såg tack och lov perfekt ut! Hon pricktestades för ägg, mjölk, vete, jordnötter och katt och det blev ingen reaktion alls! Så så här långt så verkar hon inte bli allergisk mot något av dessa allergener.

Passade på att pricktesta mig själv också för ägg, vete och råg för att se om det kanske hade hänt något under graviditeten. Det kan ju hända ibland, fast kanske mest vanligt för t ex pollen och inte så mycket för olika livsmedel men jag tänkte i alla fall passa på. Men det blev rejäla utslag för alla tre så det är bara att fortsätta precis som vanligt. Men det viktigaste idag var ju så klart att dottern inte reagerade på något!!

God onsdagskväll på er!:=)

Nappar

Hur ska man göra med nappar som åkt i golvet? Skölja under kranen eller själv sutta på innan man ger den till barnet? Tidigare har ju rekommendationerna varit att inte sutta på barnets napp eftersom man då överför kariesbakterier, som inte finns i barnets mun. Men för några år sedan gjordes en studie av ett gäng forskare, barnläkare, mikrobiologer och immunologer på Sahlgrenska om hur rengöringen av nappar kan påverka eksem och allergi hos barnen. Studien visade tex att bara en tredjedel av de barn vars föräldrar  som suttade på nappen innan barnen fick den  fick eksem jämfört med de barn vars föräldrar inte stoppade nappen i sin  egen mun. Barnens immunförsvar blir starkare när det utsätts för föräldrarnas mun bakterier är förklaringen till detta. Det låter ju väldigt troligt tycket jag så nu blir det mer rengöring av dotterns napp genom att sutta på den

Spår av nötter

Jag liksom många av er andra kan inte äta livsmedel där det står kan innehålla spår av nötter. Och det gör det ju tyvärr på många produkter idag. Men när jag löste en av Östergötlands tidningar imorse blev jag hoppfull över att detta snart kanske inte behöver vara nåt problem. Några forskare på Linköpings universitet håller nämligen på att ta fram en slagsmål dosa där man ska kunna föra en snabb analys av livsmedlet som kan innehålla spår av nötter. Blir det en viss färg är det ok att äta eftersom det inte finns några nötter i och blir det en annan specifik färg är det nötallergen i. Produkten var under framtagning men det verkade som att den snart kanske kan komma ut till oss allergiker. Om de fick det att funka för nötallergen var det också sedan ganska enkelt att göra dosor även för att analysera spår av andra ämnen som tex mjölkprotein och ägg. Hoppas att de får det att funka!!

 

Introducera mat för bebisar

Har börjat fundera lite på hur man gör med allergena livsmedel så som komjölk, ägg och fisk när det är dags att introducera olika födoämnen för sin bebis. Nu är det ju ett tag kvar innan vår ska börja testa, hon har ju inte ens kommit ut, men jag frågade i alla fall barnmorskan när vi var där för några dagar sedan. Hon tyckte då att man skulle vänta med sådana livsmedel som är kända att ge allergi tills barnet är ca 1 år. Jag blev lite förvånad över svaret, det kändes liksom fel att undvika olika födoämnen så länge. Kändes som att kroppen då lättare skulle reagera mot ämnena. Igår kom tidningen Allergia och de hade där en artikel om just introduktion av allergena livsmedel för barn. Tidigare rekommendationer för 10-20 år sedan var just att vänta att introducera olika livsmedel som kan orsaka allergi tills barnet blir lite äldre. Detta råd är dock borttaget eftersom det inte finns några belägg för det. Livsmedelsverket är nu väldigt försiktiga i att ge några råd innan man mer säkert vet hur det fungerar. Men forskare och livsmedelsverket tycker ändå inte att man ska utesluta livsmedel i kosten när det är dags för introduktion för att försöka förebygga allergi utan låta barnet börja testa födoämnen, oavsett om man har allergier i familjen för ett specifikt födoämne, när man börjar med smakportioner mellan 4-6 månader. Så så tror jag att vi kommer att göra. Ska prata med allergisköterskan när vi är nere nästa gång för mer koll kring allergistudien jag är med i. Men jag tror att maken får ta hand om smakportioner av ägg, känns som att det kan bli lite kladdigt:=)

Trevlig helg!!

Studie för förebyggande av allergi

God fortsättning på er! Oj vad tiden springer iväg!! Hoppas att ni har haft en härlig jul och ett trevligt nyårsfirande. För min del har det varit intensiva veckor då vi nu har flyttat in i vårt nybyggda hus. Mycket som ska fixas, spikas och skruvas men nu börjar det kännas som hemma. Nu har jag lagt in de gamla inläggen från några olika resor som t ex Trysil, Italien och Island ifall någon ska åka dit och vill ha lite tips när man är allergisk. Hoppas att någon kan ha nytta av dessa!

Sedan sist har jag också gått med i en studie för gravida som är allergiska eller där barnets pappa eller syskon är allergiska. Vi ska ha vårt första barn i maj och jag har funderat lite på hur min allergi kan gå i arv till bebisen. När jag läste om denna studie, som görs på Linköpings universitetssjukhus, blev jag genast intresserad och vi bestämde oss för att vara med. Man har i tidigare studier sett att tillskott av omega-3 fettsyror och mjölksyrebakterier under graviditet och när barnet är litet kan förebygga allergier. Man har också sett att effekten av mjölksyrebakterier är bättre om modern har allergi och omega-3 har bättre effekt om modern inte har någon allergi. Med den här studien, som vi nu är med i, vill man se om man kan upprepa resultatet och man vill också se om man kan få en större effekt om man börjar med tillskottet tidigare i graviditeten. Jag är i vecka 21 och förra veckan började jag äta kapslar och bakterielösning. Man delas in i 4 olika grupper, en där man får både omega-3 och mjölksyrebakterier, en där man får omega-3 och placebo lösning, en där man får placebo tabletter och mjölksyrebakterier och en där både kapslar och lösning är placebo. Vilken grupp man hamnar i vet ingen förrän om två år då studien avslutas. Under tiden jag äter ska jag ta lite olika prover och jag ska även äta produkterna under amning samt ge bebisen några droppar av lösningen det första året. Man kommer också att göra olika tester på bebisen så småningom, bland annat kommer man att göra pricktest när den är 6 månader gammal. Det ska blir mycket intressant att se vad studien kommer att visa och det känns bra att få lite extra koll på bebisen och tidigt kunna upptäcka om den är allergisk mot något.