månadsarkiv: december 2014

Knäckebröd

Det här knäckebrödet är väldigt enkelt att göra men är fantastiskt gott! Perfekt till julbordet som extra tilltugg.

2 dl majsmjöl t ex Lailas Majsbaserade Mjölmix

0,5 dl linfrö

0,5 dl sesamfrö

1/4 dl pumpakärnor

3/4 dl solrosfrö

Blandas

Häll i 0,5 dl olja + 2,5 dl kokande vtn

Fördela tunt över 2 hela plåtar (bakplåtspapper)

Strö över smulat flingsalt

Grädda 150 grader i 50 min eller tills det har ”bucklat” sig lite

Låt kallna på plåten och bryt i ”lagom” stora bitar

Kexen/knäckebröden ser du i förgrunden på bilden

M U M S!

Lycka till!

Hallonmousse

Jag fortsätter på hallontemat:) Blev en del hallon förra sommaren som nu är goda att använda. Måste ju också rensa frysen lite innan flytten:) Så här kommer ett recept på en god hallonmousse, kanske också kan vara ett uppfriskande inslag efter julbordet.

4 portioner

2 dl vildhallon
4 msk socker
3 dl vispgrädde
1 dl naturell 3% yoghurt
1 pkt snabbgelatin
1 tsk vaniljsocker

Mixa sönder hallonen tillsammans med sockret. Vispa grädden så att den börjar bli lite fastare och tillsätt då snabbgelatinet och fortsätt att vispa så att det blir luftigt. Blanda då ner hallonen, yoghurten och vaniljsockret och rör runt försiktigt. Häll sedan upp moussen i glas eller portionsskålar och sätt in i kylskåpet så att det får stelna i minst 2 timmar.

Bärrisotto

Risotto är för mig mer en middagsrätt men upptäckte efter det här receptet att det faktiskt är fantastiskt gott till efterrätt också! Kanske kan vara ett alternativ till Ris a la maltan på julbordet.

250 g jordgubbar eller något annat bär, t ex hallon eller blåbär.
2 msk nypressad apelsinjuice
50 g socker
2 msk socker
5 dl mjölk (gärna ohomogeniserad)
25 g osaltat smör
100 g risottoris

Skär jordgubbarna i skivor eller dela de andra bären på lämpligt sätt. Lägg dem i en skål och häll på 2 msk socker och 2 msk juice. Värm upp mjölken med 50 g socker och ta av från värmen precis innan mjölken börjar koka. Smält smöret och lägg i riset och fräs det lite så att riset får lite färg. Häll sedan på mjölken och låt riset svälla på mycket låg värme i ca 30 minuter. Risets kärna ska fortfarande ha en lite fast kärna och ska vara krämigt. Vänd ner bären och lagen i riset och risotton är klar. Hoppas det smakar!

Blåbärspaj med marshmallows

Här kommer ett recept på en fantastiskt god paj! Kanske kan vara nåt att baka till uppesittarkvällen?

Smulor till botten och täcke:
100 g smör
1 dl socker
2,5 dl glutenfri mjölmix, t ex Semper
1 dl boveteflingor
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smöret och låt det bli lite rumstempererat innan du använder det. Skär då smöret i bitar och blanda ihop med resten av ingredienserna till själva degen. Ta hälften av den smuliga degen och lägg i botten på en smord pajform och platta ut. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning:

5 dl blåbär
2 msk socker
1 msk potatismjöl
50 g mörk choklad, t ex Amma 65 % som är fri från nötter och mandlar
2 dl små marshmallows

Lägg blåbären i bunke och och strö över socker och potatismjöl och blanda runt. Jag tog blåbär direkt från frysen och det funkade fint. Riv chokladen grovt eller hackad den i små bitar. Blanda ner chokladen i resten av degsmulorna. Ta ut pajen ur ugnen och lägg på blåbärsblandningen och strö över degsmulorna. Sätt in u ugnen i ca 25-30 minuter, så att pajen har hunnit få lite färg. Ta ut pajen och lägg på 2 dl marshmallows och sätt in i ugnen igen tills marshmallowsen har fått lite färg, tar ca 5 minuter. Servera med t ex vaniljsås.

Riktigt smaskigt!

Knäckebrödsflarn

Detta kan ju också vara gott att ha på julbordet…

2 dl majsmjöl

0,5 dl linfrö

0,5 dl sesamfrö

¼ dl pumpakärnor

¾ dl solrosfrö

Blanda samman.

Häll i 0,5 dl olja + 2,5 dl kokande vtn

Fördela detta tunt på 2 plåtar på bakplåtspapper. (lägg ett bakplåtspapper ovanpå och för ut degen med handen eller kavel tills du har den tunn)

Strö över flingsalt.

Grädda i 150°C i 50 minuter.

När det tunna brödet ”lyfter” från papperet är det färdigt…

Kallna på ett papper…

Smarrigt värre…

Lycka till!

Kardemummakaka

200 g smör

4 dl socker

2 msk stött kardemumma, variera med kanel och vaniljsocker

4 tsk rågade bakpulver

5 dl Lailas gluten- och mjölkfria mjölmix

5 dl Finax Grova Mjölmix; gluten- och mjölkfri

Ca 6 dl A-fil

Rör samman smör och socker. Sedan rörs allt snabbt samman och hälls i en större, ”löstagbar”, bröad form. Hacka solroskärnor och blanda med pärlsocker för att sedan täcka ovansidan; platta till så att du får ner detta lite i smeten.

Prova gärna att blanda ”ovanpå-strösslet” med pumpakärnor.

Grädda ca 1 timme i 175-200° C

God kaffekaka eller efterrättskaka med grädde/glass och bär/sylt.

LYCKA TILL!

”Vete”kaka

Börja så här:

3 dl mjölk

50 g jäst

500 g Semper mix, white mix

10 g grovmalen kardemumma/nystött

Kör samman med degkrok/visp och låt degen vila i ca 30 min

Under den här halvtimmen rör du samman ”mellanläggen”!

Det ena: 200-250 g solrosfrön som du mixar till mjöl

90 g pudersocker/florsocker

125 g mjukt smör

Det andra: ca 85,5 g strösocker

125 g mjukt smör

25 g mjöl

10 g mald kanel

50 g fikonmarmelad

Sedan:

250g mjöl, blandat Finax, Semper och Lailas mjöler

125 g strösocker

150g mjukt smör

1 ersättningsäggpulver (No egg)

1 tsk salt

Häll nu allt detta över degen och arbeta samman!

Dela degen i två delar och kavla ut en rektangulär platta…

Bred över plattan en av dina fyllningar; a l l t; det blir ganska tjockt

Rulla samman och gör den rund och lägg den i en löstagbar form. Klipp den som en vanlig fläta… Låt jäsa under duk!

Baka i 200°C tills vacker färg… ca 10-15 min

Kavla ut den andra degen och bre över din andra massa, det blir ett tjockt lager men ska va´ så. Rulla samman och skär så att du får ca 18 ”skivor” att lägga i pappersbullformar. Låt jäsa under duk och baka i 200°C mindre tid än ”kransen”!

Pensla med mjölk och strö över pärlsocker.

DESSA skivor och bullar är väldigt G O D A!

Prova receptet och lycka till…!!!

Saffransbak

Läckra Lussekatter, saffransbullar

Ca 20-25 st

75 g smör

2-3 dl mjölk

1 ½ pkt jäst

1 ½ – 2 dl kesella

1 dl baksirap (honung)

1 ½ tsk bakpulver

½ g saffran

1 pkt glutenfritt mjöl t ex Semper mix (hälften fin- grovmix)

½ tsk salt

Lajlas mjölmix vid utbakningen

Låt jäsa en stund

Kavla ut till en rektangel och bred över en massa av mixade solrosfrön, smör och florsocker

Denna solrosmassa går att sakta rulla in i degen och rulla ut till lagom fingertjocka rullar och gör ”katter” av… Eller…

Rulla samman och skär till bullar som läggs i formar… Jäs som vanligt under duk

Baka först en stund i 175°C avsluta, och vänd plåten, i 225°C

Passa noga så de inte får stå och ”torka”! Det är lätt gjort…:)

Pepparkaks cupcakes

Nu när julen står för dörren är det dags att sätta julsmak på sina cupcakes! Jag gjorde idag cupcakes med pepparkakssmak och de blev riktigt goda. Så här kommer receptet:

12 st små muffins

125 g smör

2 dl socker

2 ägg ( äggersättning)

1,5 dl mjölk

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald kryddnejlika

1 msk kardemumma

1 msk kanel

Frosting

50 g naturell Philadelfiaost

1 msk flytande margarin

ca 2 dl florsocker

Vispa socker och äggersättning poröst och tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda så att du får en slät smet. Smörj muffinsplåten eller sätt ut muffinsformar på en plåt och häll i smeten. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Låt sedan muffinsen svalna. Gör frostingen genom att blanda Philadelfiaost med smör och tillsätt så mycket florsocker som behövs för att frostingen ska bli fast, ca 2 dl. Lägg sedan på detta på muffinsen när de har svalnat. Perfekt till adventsfikat!

 

Skurna pepparkakor

2 dl socker

1 1/2 dl sirap

2 hg smält smör

1 rågad tsk stött kryddpeppar

1/2 rågad tsk nejlikor

1 stor msk kanel

3/4 msk bikarbonat

6 1/2 dl glutenfritt mjöl, blanda gärna Lailas, Semper och/eller Finax glutenfria mjöl

De här pepparkakorna är snabbakade och lätta att göra och samtidigt får du den ljuvliga doften av pepparkaka i huset. Våga ta mer av kryddorna om du vill ha dem kryddigare… och tar du lite mer av sirapen får du dem knaprigare.

Blanda socker och sirap och häll över det smälta smöret. Rör ner kryddorna, bikarbonaten och mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Ibland kan det vara lite knepigt att sedan forma degen till lagom tjocka rullar. Rulla dem inte för mycket, kläm i så fall enbart samman dem.

Låt rullarna gärna stå lite svalt några timmar eller varför inte över natten! Skär sedan med vass kniv så tjock/tunna skivor du vill ha. Lägg dem på smord plåt, de jäser ut lite grand, grädda dem i 200C-225C ca 5 minuter. Lossa kakorna försiktigt när de svalnat lite. Låt dem sedan kallna på plåten. Hur många du får ut beror på hur tunna du gör dem, ca 80 stycken.