månadsarkiv: januari 2015

Jordnötsolja i läppbalsam

Idag var jag på ett av apoteken för att införskaffa läppbalsam. Har väldigt nariga läppar för tillfället och tänkte att Försvarets hudsalva i   läppbalsamformat skulle vara bra för att mjuka upp dem lite igen. Jag brukar väldigt sällan läsa innehållsförteckningen på hudkrämer och andra liknande produkter men idag skummade jag snabbt igenom listan. Sist står det jordnötsolja. Blev faktiskt väldigt förvånad och la genast tillbaka den i hyllan. Kan ju verkligen vara en risk om man är allergisk mot jordnötter och speciellt om man använder den på sina läppar. Så det är nog bäst att läsa innehållsförteckningen även på dessa produkter hädanefter.

Allergi när man är bebis

Fick igår höra att en av mina vänners barnbarn blivit allergisk mot mjölkprotein. Att blir mjölkproteinallergiker när man är liten är inte alls ovanligt och för många växer det bort innan man börjar skolan. Eller så håller det i sig lite längre, som för mig. För mig försvann inte mjölkproteinallergin förrän jag var ca 16 år. Men när jag hörde om barnbarnets mjölkproteinallergi tänkte jag genast tillbaka på mjölkersättningen jag fick, Nutramigen. Jag tror att den fortfarande finns som ersättning. Eftersom jag var veteallergiker och sojaallergiker kunde jag inte använda  ersättningsprodukter baserade på dessa råvaror, tror inte att det fanns så många alternativ för snart 30 år sedan heller, så Nutramigen var min mjölk i många år. Jag minns fortfarande smaken och jag blir inte speciellt sugen kan jag säga!:=) Men den innehöll det mesta jag missade i mjölken så den hade ju sin funktion.

Idag finns det lite mer sortiment att välja på om man är mjölkproteinallergisk och tål t ex soja och havre. Det finns även risdrycker. I och med att det finns lite andra alternativ till mjölkprodukter kan man lätt byta ut mjölkprodukter i recept mot någon av dessa andra produkter.

Det är ju mycket att tänka på när man får en bebis som är allergisk mot något. Som mjölkprotein t ex. Skummjölkspulver är ju t ex en vanlig ingrediens i många halvfärdiga livsmedel så som korv, köttbullar etc. Så det gäller att läsa på innehållsförteckningen på produkter ordentligt. Det kan ju också ofta stå att det kan finnas spår av mjölk i vissa produkter. Om man vill köpa barnmat som inte innehåller mjölk så är ganska många rätter från Nestlé fria från mjölk. Men det finns även andra märken också som inte innehåller mjölk. Om man vill kolla innan man åker till affären kan man lätt gå in på de olika producenternas hemsidor, tex Nestlé och Semper och där välja vilka allergier man har och så får man fram vilka produkter som finns i deras sortiment som kan passa. Jag skulle nog dock läsa igenom innehållsförteckningen för säkerhets skull så att jag är säker på att det stämmer. Om man vill ha glass till sitt barn så finns det ju även där olika alternativ till vanlig mjölkbaserad glass. Det finns t ex Tofuline, som är sojabaserad. Man kan också välja Sorbe eller så finns det även glass från Oatly.  Så idag finns många alternativ till mjölkbaserade produkter som man kan ersätta mjölken med och har man lite tur så försvinner förhoppningsvis allergin efter bara några år.

IMG_0258

Kossor utsläppta på årets första grönbete.

 

Resa som allergiker

Nu är vi i den perioden på året där man verkligen börjar tröttna på vintern och mörkret. Just nu blåser det, snöar och regnar om vartannat utanför fönstret och jag blir inte alls inspirerad till att gå ut! Så då börjar man drömma sig bort och fundera på resor till varmare ställen som Nya Zeeland, Florida, Turiket, Grekland eller varför inte Italien. Att resa som allergiker är ju inte alltid så lätt. Man funderar på hur kommunikationen fungerar i landet man ska till, kan de engelska så att man lätt kan förklara vad man inte tål eller är det mer som när vi var i Tyskland i somras? Där förstod man inte alls engelska på restaurangerna och vid nåt tillfälle fick vi gå ifrån en restaurang för jag vågade inte beställa då vi inte kunde kommunicera över vad de olika maträtterna innehöll. Vid ett annat tillfälle hade jag tur och en familj som satt vid bordet intill förstod att vi bara pratade engelska. Pappan i familjen översatte då åt mig från engelska till tyska. Men som sagt, det kan vara svårt att förmedla att man är allergisk när man är på semester i ett annat land. Något jag har efterfrågat hos olika charterbolag är någon form av kontakt på plats i landet man ska till som man lätt kan vända sig till både innan resan och medan man r där när olika frågor uppstår. Jag såg idag att Ving faktiskt har börjat erbjuda detta på en del av sina familjehotell. Så ska man ut och resa med barn som är allergiska kanske detta kan vara värt att kolla och även kolla med andra resebolag för att se om de kan erbjuda samma typ av service.

IMG_0874

Gardasjön, Italien

 

Måndag igen…

Ja då var det måndag igen. Helgerna går alltid så fort! Den här helgen har min äldsta syster och systerdotter varit på besök och vi har haft en mysig helg på stan, lagat mat och kollat film. Hade ju även tänkt att jag skulle testa bovetegröten på dem men det hanns inte med… Så det får bli ett test på den i veckan:)

I lördags fixade jag bland annat lite nytt te. Nåt som man kanske inte tänker på är att det kan finnas nötter i teer. Just den här butiken hade en tesort som innehöll nötter och i och med att andra teer packas i samma lokal som det teet så kan det ju så klart finnas spår av nötter. För min del funkar det men är man svårt allergisk mot nötter så kanske man ska vara försiktig.

När det gäller nötter och spår av nötter står det ju ofta så på choklad. Men 1888, som tillverkas av Malmö chokladfabrik, är helt ren från nötter. Och de har många olika smaker och är fantastiskt goda! Så en sådan mjölkchokladkaka fick bli mitt lördagsgodis:) Amma är ett annat märke på choklad som också är rent från nötter och dessa har även kakaopulver som är fantastiskt gott att göra chokladmjölk av!

20150126_131423

Te med smak av jordgubb och lime.

Jordgubbsmarmelad

Nu har vi äntligen fått lite vinter här. Har snöat både igår och idag så nu ligger det ett fint lager med snö utanför knuten! Då är det väldigt gott att gräva lite i frysboxen och ta fram en burk med jordgubbsmarmelad som vi gjorde i somras. Kanske har man lite jordgubbar i frysen som man vill bli av med och då passar detta recept perfekt. Blir en fantastiskt god marmelad, fantastiskt gott till en nybakad fralla!

0,5 vaniljstång

500 g jordgubbar

1 msk limesaft

250 g syltsocker

Tina jordgubbarna, om du tar dem från frysen, och dela i bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg fröna och stången tillsammans med jordgubbarna i en gryta. Koka upp och rör om då och då och låt det koka några minuter, tills jordgubbarna har blivit lite mosade. Skumma av. Häll i limesaften och rör om och låt marmeladen stå en stund. Häll sedan upp på en burk och förvara i kylen.

20150122_150051

Gröt till frukost

Frukosten blir lätt samma varje morgon: yoghurt och müsli, två mackor med ost eller något annat pålägg. Tänkte häromdagen att jag nu ska försöka ändra dessa vanor och istället göra gröt, i alla fall några gånger per vecka. Eftersom jag inte kan äta havre, inte garanterat glutenfri havre heller, så tänkte jag att boveteflingor skulle kunna funka så imorgon tänkte jag att jag skulle testa följande:

2 dl mjölk

1 tsk blå vallmofrön

2 dl boveteflingor

en nypa salt

1 dl frysta hallon, blåbär eller något annat härligt bär.

Blanda ihop allt förutom hallonen och låt det koka ihop i ca 5 min. Lägg i hallonen och rör runt tills de har hunnit bli tinade. Servera med mjölk och kanske även lite honung. Vad tror ni, visst låter det gott? Återkommer imorgon med resultatet:)

IMG_1723

 

Sojamjöl

Hittade häromdagen ett nytt recept på solrosfrallor och tänkte att jag skulle testa dessa. Det var bland annat sojamjöl, rismjöl, bovetemjöl och så klart solroskärnor i. Köpte alla ingredienser och precis innan jag skulle hälla i sojamjölet i smeten slängde jag ett öga på innehållsförteckningen. Kan innehålla spår av gluten stod det då längst ner. Tanken slog mig aldrig i affären att titta på innehållsförteckningen, tänkte att det bara var sojamjöl i påsen. Producenten för sojamjölet är Risenta. Så man måste verkligen studera innehållsförteckningen jämt.

Blåbärspaj

Testade i helgen ett nytt recept på blåbärspaj där jag använde citron i degen. Det blev en lite friskare touch på pajen och blev en god eftermiddagsfika. Här kommer receptet:

Deg:

100 g smör

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

ca 4 dl mjöl (lite olika beroende på vilken mjölsort man använder, börja med 3 dl och tillsätt sedan tills degen är lagom smulig och inte för smörig)

rivet skal av en citron och några droppar citron

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar och tillsätt övriga ingredienser och blanda det till en smulig massa. Lägg hälften av smulorna i en ugnsfast form och sätt in i ca 8-10 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen, se nedan för ingredienser till denna:

4 dl blåbär

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

0,5 msk potatismjöl

Blanda runt alla ingredienser i en bunke och fördela detta sedan över degen som varit inne i ugnen. Smula över resten av degen och grädda i ca 20 minuter tills pajen har fått en fin färg. Servera med vanlijsås eller glass.

IMG_1862

Allergivaccin

Läste en artikel om  olika saker som minskar risken att ett barn blir allergiskt. Enligt den artikeln minskade  risken ganska mycket för allergi om föräldrarna  själva suger på barnets napp innan de stoppar nappen i barnet mun.  Man skrev också att risken minskar med ju fler människor och djur som finns runtomkring barnet. Är man uppväxt på landet är det tio gånger lägre risk att man utvecklar allergi och växer man upp med hund och/eller katt minskar risken 4-5 gånger.  Har man många äldre syskon är det också en faktor som kan minska risken för allergi. Allt enligt Hygienprincipen som många forskare stödjer sig på när man pratar om allergier. Hygienprincipen går ut på att man utsätts för nya bakterier som gör att immunförsvaret hela tiden aktiveras.

I artikeln skriver man också om en viss typ av bakterier, gula Stafylokocker. Dessa finns naturligt i tarmen men det tar alltid en tid att som nyfödd bygga upp en normal bakteriestam i mag-tarm systemet. Man har sett att barn som har haft denna typ av bakterier i tarmen under sina två första levnadsveckor har mindre risk att utveckla födoämnesallergier. Anledningen till att just dessa bakterier kan hjälpa till att hindra allergi är att de tillverkar sk superantigen, vilket är proteiner som aktiverar immunsystemet mer än vad andra bakterier gör.  Nu hoppas man att man så småningom kommer att kunna göra ett vaccin mot födoämnesallergi genom dessa gula stafylokocker. Det låter ju fantastiskt tycker jag, hoppas att de lyckas!!

App för allergener

Då har jag lagt in några fler gamla recept:) Jag skrev lite om märkning av livsmedel förra veckan. Min man hörde förra veckan på radion om en app i USA. Den verkade vara lite finurlig:) Man scannar in en vara på mobilen och via appen ska den känna igen produkten och tala om om den innehåller någon allergen. Kändes lite smidigt. Finns dock inte här i Sverige än men det dröjer säkert inte så länge.