månadsarkiv: februari 2015

Bok om barnmat

Ja då var bokrean äntligen igång!:=) Var på öppningen i onsdags morse kl 07.00. Hittade bland annat boken Laga barnmat. Vår tanke, just nu i alla fall, är att göra så mycket egen mat som möjligt när det blir dags för vår lilla tjej att börja äta, vilket i och för sig dröjer ett tag till. Sen blir det ju så klart en del ”burkmat” också för att det är smidigt när man är iväg eller behöver mat lite snabbt men det skulle kännas bra att ge henne mat som man vet vad det innehåller.

Började läsa och kika på recepten i boken igår och det kändes som bra tips och bra recept som vi absolut kommer att kunna ha nytta av.  Så till sommaren och hösten blir det att börja hamstra frukt, bär och grönsaker så att det finns bra råvaror att utgå ifrån.

Har beställt en barnmatsbok till och den ska jag hämta ut imorgon. Där var det ett kapitel om allergi så det ska bli intressant att se vad det står.

Mandel i Santa Marias krydda

För någon vecka sedan återkallade Santa Maria ett antal produkter pga att mandelprotein hittats i produkterna och som inte deklarerats i innehållsförteckningen. Paprikapulver, som använts till olika kryddblandningar, har visat sig innehålla mandelprotein av någon anledning. Nu utökar Santa Maria listan med bäst före datum på produkter som ska dras tillbaka. Så är ni allergiska mot mandel kolla på Livsmedelsverkets hemsida och kolla om ni har någon av kryddorna hemma i skåpet.

Moussaka

Moussaka

4-6 pers

500 gr blandfärs (nöt, gris, lamm, älg, rådjur, vildsvin, hjort)

2 hyfsat stora auberginer (går även med squasch)

2 gula lökar

Olivolja att steka i

Minst 4 vitlöksklyftor, beror på hur mycket du gillar vitlök

Ca 500 gr krossade tomater

1 köttbuljongtärning eller motsvarande

4 msk tomatpuré

½ msk torkad timjan

½ mask torkad rosmarin

½ mask torkad oregano

Salt och peppar

Ostsås

200 gr naturell färskost

1 dl riven smakrik ost

3 dl tjock naturell youghurt, grekisk

3 ägg eller motsvarande ´no egg`

Sätt ugnen på 225°C

SKIVA AUBERGINEN, LÄGG DEM PÅ ETT HUSHÅLLSPAPPER OCH STRÖ ÖVER ½ MSK SALT FÖR ATT VATTNA UR DEM. LÅT LIGGA I 20 MIN OCH TORKA AV DEM NOGA. Stek dem mjuka i olivolja i stekpannan/plåten.

Bryn den hackade löken tillsammans med köttfärsen, tillsätt de krossade tomaterna ev buljongtärning, tomatpuré och örter. Koka samman under omröring, ca 15 min. smaka av med salt och peppar…

Varva färsen med grönsaksskivorna i en ugnsform.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen och häll över färsen. Bakas klar i ugnen i ca 25 min tills den fått fin färg. Servera med t ex klyftpotatis och sallad/tomater.

bild (389)

Dansk äppelkaka/paj

Dansk äppelpaj

Kom plötslig ihåg när ”vår” danska familj kom hit för många år sedan och byggde sig ett hus utanför byn. De ville att deras son skulle gå på ett svenskt högstadium. Det var på den tiden då vi i Sverige hade ”den bästa skolan”! Kvinnan i det danska hushållet, Lise, bjöd på den här varianten av äppelkakak/paj med grädde eller tjock vaniljsås.

Skala äpplen, klyfta dem och koka samman med lite socker, vispa dem till ett slätt mos. Låt kallna.

Häll samman ströbröd, glutenfritt, och socker på stekpannan/plåten och värm tills socker- och ströbrödblandningen har fått en fin färg, sockret hunnit smälta lite. Beroende på hur söt blandning du vill ha, tar du antingen

lika delar eller

2 delar ströbröd och 1 del socker

och så kan du även hacka solrosfrön och blanda ner.

Låt kallna.

När allt är svalt/kallt varvar du med dessa två ingredienser, ett par tre lager, överst ströbrödsblandningen; klart att servera.

Riktigt mumsigt med tjock vaniljsås, min favorit.

bild (383)

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa

Ca 7  pers

800 gr nöt- eller blandfärs

3 medelstora/stora gul/röd lökar

2 morötter

150 gr fetaost

Ca 50gr grovriven vanlig ost

4 ägg, ersätt med motsvarande no ägg

3 dl grädde

1 dl färska eller frysta örter, typ persilja, gräslök, fryst kajplök

Favoritkryddor till färs, salt och peppar

Gör ett stekprov och avsmaka färsen om du behöver mer kryddor.

Topping

5 rågade teskedar dijonsenap

1 dl hackad persilja

1-2 mask hackad gräslök/rödlök/vitlök

Ev 1 ½ tsk torkade favorit-örter

Blanda väl

Att hälla ovanpå toppingen

1 ½  dl glutenfritt ströbröd

Sätt på ugnen 225

Skala och hacka löken, låt den bli glansig i smör, svalna av

Skala och riv morötter grovt och smula fetan och häll detta över färsblandningen

Häll även i ägg/äggersättning, grädde, örter och den stekta löken

För er som tål ägg, koka några stycken och hacka och blanda ner även dessa, allra sist

Salt, peppar och favoritfärskryddor

Forma en limpa i ett ugnsfast kärl och bred över toppingen och avsluta med ströbrödet. Häll l i t e vatten på båda sidor. Sätt in i ugnen och vrid ner temp. Till 180°C; baka ca 1 timme,

du kan skruva upp till 225 mot slutet…

bild (386)

Köp en kryddig crème fraiche eller rör ner någon favorit i en vanlig crème fraiche och ha till som snabbsås

Hallonmuffins

I helgen har vi haft besök av några av våra vänner från Göteborg. Vi behövde ha nåt att fika på till lördagseftermiddagen och jag testade då att göra hallonmuffins. De blev verkligen jättefina och goda men eftersom jag gjorde dem i en muffinsplåt utan pappformar fick jag inte ur dem hela… Så nästa gång måste jag komma ihåg att sätta i pappersformar först… Hade inga hemma nu och tänkte att det nog går att fuska lite men det gjorde det alltså inte. Men här kommer receptet i alla fall:=)

75 g smör

2 ägg eller äggersättning

2 dl socker

3 dl mjöl, denna gång hade jag Finax fina mjölmix

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna eller använd flytande smör. Jag använde äggersättning och vispade detta poröst med sockret. Sedan blandade jag ihop de torra varorna och tillsatte detta, mjölk och smör till den porösa ägg och sockerblandningen. Häll sedan smeten i formar och tillsätt sedan några bär i varje form. Jag hällde i några vildhallon i varje form och det blev verkligen gott. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills muffinsen har fått fin färg.

Trevlig fika!

IMG_1723

Glutenfritt bröd

Bröd i frysdisken tröttnar man som sagt på så småningom och det kommer ju inte nya sorter så ofta. Därför är det alltid gott att baka sitt eget bröd som variation. Jag har hittat en bok som heter Nytt bröd som innehåller recept som är glutenfria. Recepten utgår inte från färdiga mixer utan det är olika mjölet som t ex bovetemjöl, majsmjöl, rismjöl och andra mjölet och gryn som rörs ihop. Tycker att recepten är lätta och bröden blir saftiga och goda. Såg också att boken finns med på bokrean  när jag bläddrade igenom bokrea tidningen igår.

Nytt bröd i frysdisken

Helgerna går alltid så fort! Denna helgen har det varit fullt pyssel med huset och haft några kompisar på lunch. I fredags handlade vi lite inför helgen och jag hittade då ett nytt bröd i frysdisken. Så det åkte ner i påsen så klart:) Är ganska trött på de brödsorterna som finns i affären, det finns ju inte så många att välja på, så det var trevligt att det hade kommit en ny sort. Det är Semper som har gjort en ny sort som heter Lantgårdsbröd. Den är också fri från vetestärkelse, så det gör den ju ganska unik. Det är ju vetestärkelse i de flesta glutenfria bröd som finns i butik. Ingredienserna är istället b la rismjöl, durra och nyponskalsmjöl. Och det var faktiskt ett av de bättre bröden som finns i butik, ganska grovt och saftigt.

20150216_105743

Köttfärspaj

Igår blev det köttfärspaj till middag. Ibland kan jag tycka att pajdegen försvinner när man lägger pajdegen i botten och fyllningen ovanpå. Igår testade jag att göra tvärtom, jag la alltså köttfärsen i botten och pajdegen över, och det blev jättebra! Så här kommer receptet:

Deg:

50 g smör

0,75 dl creme fraiche

3 dl glutenfritt mjöl, igår använde jag Sempers finmix

en nypa salt

Fyllning:

400 g köttfärs

400 g finkrossade tomater

0,5 tsk sambal oelek

salt

peppar

chilipulver

Sätt ugnen på 225 grader. Stek köttfärsen och blanda sedan i de finkrossade tomaterna, sambal oeleken, salt, peppar och chilipulvret. Låt det stå och puttra medan du rör ihop ingredienserna till degen till en smulig massa. Beroende på vad du använder för glutenfritt mjöl kan du behöva ta lite mindre eller mer crème fraîche för att få den lagom smulig. Lägg köttfärsen i botten på en ugnsfast form. Smula sedan över degen och sätt in i ca 25 minuter tills degen har fått en fin färg. Servera gärna med en god sallad eller någon annan grönsak.  Smaklig måltid!

IMG_0986

Bokrea!!

Äntligen är det snart dags för årets bokrea!:=) Alltid lika roligt och gå och spana på böcker och göra olika fynd. Denna gång blir det mer span på bebisböcker, både sagoböcker och lite mer ”instruktionsböcker”. Hittade en bok som kändes intressant när det gäller mat till bebisar och barn. Matlust: för barn 0-6 år heter den och innehåller dels lite recept till både smakportioner och mat till lite äldre barn och så ska den även innehålla en del om matallergier. Tänkte att jag skulle beställa den och se om den innehåller något intressant. Återkommer med en recension så småningom.