månadsarkiv: mars 2015

Gräslökspannacotta

Den här pannacottan var verkligen god och passar ju till exempel också väldigt bra till midsommar. Också väldigt enkel att göra och denna gjorden kvällen innan så att den fick stelna ordentligt i kylen under natten.

Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter och värm under tiden 5 dl mellangrädde. Lägg i gelatinet, krama ur så mycket vatten som möjligt, i den upphettade grädden och rör runt så att det smälter. Tillsätt sedan ca 3 dl matyoghurt, en kruka med hackad gräslök, salt och peppar. Detta är en sats för ca 15 personer och vi hällde upp allt i en stor skål och lät det stelna under natten. Innan serveringen klickade vi på lite rom och det blev verkligen gott!

Sen serverade vi allt med bröd av olika slag, fröknäckebröd (det receptet finns här på bloggen), och en enkel grön sallad.

Skinkrullar

Skinkrullarna är också väldigt enkla att göra. Egentligen blir det godare att använda lufttorkad skinka men jag använde kokt skinka eftersom att man inte ska äta lufttorkade skinkor som gravid, och det fungerade det också. Hacka ca 150 g soltorkade tomater och några basilikablad och blanda med 4 dl crème fraîche och tillsätt lite salt och peppar efter smak. Lägg sedan en liten klick av röran i varje skinka och rulla ihop och de är också klara för servering. Perfekt att göra några timmar innan och förvara i kylskåpet tills det är dags att äta.

Fetaoströra

Den här röran passar väldigt bra till köttet och väldigt enkel att göra.

Blanda helt enkelt ca 4 dl grekisk yoghurt, 1 pkt fetaost som du smulat sönder till mindre bitar, 6 hackade soltorkade tomater och några hackade basilikablad. Rör ihop och servera. Enkelt va?:=)

Fläskytterfilé i marinad

När det gäller fläskytterfilén så ska den marineras två gånger. En gång när köttet är rått, gärna över natten, och sedan också när det ska svalna.

Marinad 1:

2,4 kg putsad fläskytterfilé

3 pressade vitlöksklyftor

2 dl vatten

4 dl vitt matlagningsvin

2 dl olivolja

2 tsk torkad timjan

Blanda alla ingredienser och lägg köttet i en stor bunken och häll över marinaden och låt stå i några timmar, gärna över natten som sagt. Jag la mina i marinad på eftermiddagen och satte dem i ugnen morgonen efter. När de har legat i marinaden färdigt tas filéerna upp och skrapas/torkas av lite grann. Bryn där efter filéerna så att de får en fin yta och sätt sedan in dem i ugnen på 175 grader tills de har blivit helt genomstekta. Under tiden kan ingredienserna till marinad 2 röras ihop:

2 finhackade vitlöksklyftor

2 finhackade röda chilis

6 msk soja

5 msk balsamvinäger

2,5 dl olivolja

hackad persilja

salt

peppar

Låt köttet vila en liten stund när det har tagits ut från ugnen och lägg sedan ner det varmt i marinaden. Låt det svalna lite till och sätt sedan in i kylen och låt det stå i några timmar. Sedan är det bara att ta fram, skiva upp och servera.

Buffé

Hej på er!

Nu var det några dagar sedan igen, ibland springer tiden bara iväg genom olika saker. Bland annat har vi firat min mans födelsedag och också min. Vi fyller båda i mars och brukar då ha ett litet kalas för familjen i mitten på maj. Så förra helgen var det dags för det årliga firandet:=) Vi brukar bli kring 15-20 personer när vi är alla och då är det ju bra med någon mat som man redan förberett innan. I år blev det en buffé med lite italiensk inspiration:

-Gräslökspannacotta med rom

-Skinkrullar med soltorkade tomater och grekisk yoghurt

-Marinerad fläskytterfilé

-Potatissallad

Fetaoströra

Som serverades med sallad och bröd. Till efterrätt blev det knäckig äppelpaj med vaniljsås.

Allt blev väldigt gott och smidigt att en hel del av det kunde förberedas dagen innan och på förmiddagen. Smidigt inför kommande kalas så här fram på vårkanten:=) Allt är ägg, gluten, nöt och skaldjursfritt. En del mjölkprodukter ingår men är det laktos som man är känslig för finns motsvarande produkter i laktosfri variant. Jag lägger upp recepten här på bloggen så kan ni kanske få lite inspiration om ni har något kalas på gång framöver:=)

KOLASNITTAR

Kolasnittar

100 gr smör

1 dl socker

1 msk vanilj

1 msk sirap ( ½ msk sirap och ½ msk honung)

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

ca ¾ – 1dl pumpakärnor

Rör samman och rullar ut på bakplåtspapper

Platta till med gaffel

Baka i 175 grader ca 10-12 min

Tidning om glutenfri bakning

Var på mataffären i helgen och passade då på att titta i tidningshyllan. Där hittade jag en tidning som jag genast la ner i korgen nämligen Baka Glutenfritt som är en specialtidning från Hembakat. Finns massor av recept för glutenfri bakning, allt från pizzabottnar till kakor och tårtor. Dock innehåller många av recepten ägg, mjölk och nötter men äggen går ju att ersätta bra med äggersättning och mjölk till laktosfria eller helt mjölkfria alternativ. Stod en hel del om t ex olika sorters glutenfria mjöler, vad man ska tänka på vid glutenfri bakning för att få så bra resultat som möjligt och boktips. Så det var en trevlig läsning på söndagseftermiddagen:=) Kul att det finns tidningar om olika intoleranser/allergier. Aldrig sett förut.