månadsarkiv: augusti 2015

Nappar

Hur ska man göra med nappar som åkt i golvet? Skölja under kranen eller själv sutta på innan man ger den till barnet? Tidigare har ju rekommendationerna varit att inte sutta på barnets napp eftersom man då överför kariesbakterier, som inte finns i barnets mun. Men för några år sedan gjordes en studie av ett gäng forskare, barnläkare, mikrobiologer och immunologer på Sahlgrenska om hur rengöringen av nappar kan påverka eksem och allergi hos barnen. Studien visade tex att bara en tredjedel av de barn vars föräldrar  som suttade på nappen innan barnen fick den  fick eksem jämfört med de barn vars föräldrar inte stoppade nappen i sin  egen mun. Barnens immunförsvar blir starkare när det utsätts för föräldrarnas mun bakterier är förklaringen till detta. Det låter ju väldigt troligt tycket jag så nu blir det mer rengöring av dotterns napp genom att sutta på den

Kycklingpaj

När vår lilla dotter föddes i slutet på maj kom ju så klart familjerna på besök för att träffa den nya familjemedlemmen. Min äldsta syster hade då med sig en fantastiskt god kycklingpaj så jag tänkte att jag skulle dela med mig av detta recept:

Pajdeg:

2 dl Finax grovmix

2 dl Finax vanliga mjölmix

125 g smör

ev 2 msk vatten

Pajens innehåll:

2 hackade gula lökar

3 pressade vitlöksklyftor

2 msk smör

3 tomater

1 grillad kyckling

1 finhackad röd chili

2 tsk hackad färsk rosmarin el 1 tsk torkad

2 dl riven ost

”Äggstanning”

4 ägg eller 4 tsk No egg blandat i 8 msk vatten

2,5 dl röd mjölk

1,5 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

Börja med att röra ihop pajdegen och tryck ut den i en smord pajform. Låt den sedan vila en stund i kylen och förgrädda sedan i 200 grader i 10-15 minuter.

Hacka sedan löken och pressa vitlöken och stek detta mjukt i lite smör. Tärna tomaterna, dela kycklingen i lagom stora bitar och finhacka chilin (ta bort kärnorna!). Finhacka rosmarin eller använd torkad och blanda ihop alltsammans och lägg på pajskalet. Blanda ihop äggstanningen och häll på toppen och strö sist på den rivna osten på toppen. Grädda sedan pajen i 200 grader i ca 40 minuter. Smaklig måltid!

Vita smultron

Visste ni att det finns vita smultron? Det gör det. Köpte själv två plantor i våras och planterade i landet och nu kan jag skörda de smakar precis som vanliga men även de som är allergiska mot det röda ämnet i vanliga smultron kan äta dessa. 20150730_211302

Fel mat på restaurang!

Och så hände det igen i fredags lunch. Jag fick in fel mat trots att restaurangpersonalen försäkrat att maten inte skulle innehålla varken gluten, ägg, nötter eller skaldjur. Fläskfilén kommer in med en rödvinssky och en sås ringlad över den och de ugnsbakade potatisarna och jag och min man blir lite fundersamma. Maken tycker att det ser misstänkt likt en beanaisesås men eftersom personalen har försäkrat att det inte ska vara några allergener i så tar jag några tuggar innan maken hinner smaka på såsen och konstatera att det måste vara en bas på ägg i såsen. Han går och pratar med personalen och jodå mycket riktigt är det ju ägg i såsen!! Jag hinner inte få i mig så mycket men så klart tillräckligt för att jag ska få en reaktion. Visst är det märkligt att man ska behöva dubbelkolla allt en gång till och inte kunna lita på att personalen har koll på vad de serverar!! Så dubbelkolla alltid det ni får in på bordet så får ni förhoppningsvis inte i er något ni inte tål.