månadsarkiv: november 2015

Äppel-och blåbärspaj

Köpte hem några kilo KRAV-odlade äpplen från en gårdsbutik i Blekinge förra helgen och passade på att använda några av dessa häromdagen till en paj. Den blev verkligen riktigt god så kanske receptet kan komma till nytta i helgen:=)

Receptet räcker till en pajform med en diameter på ca 23 cm.

Smulpajdeg:

2,5 dl glutenfritt mjöl

2 dl solroskärnor

0,5 dl farinsocker

0,5 dl socker

75 g smör

Blanda ihop alla ingredienser så att det blir en smulig massa. Strö hälften av smulorna i en smord pajform och platta till litegrann. Sätt in den i ugnen i 200 grader i ca 7 minuter. Under tiden kan du börja med fyllningen som består av:

4 äpplen

2 dl blåbär

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

0,5 mskpotatismjöl

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i pajformen, gärna i cirklar så ser det snyggt ut också:=) Blanda blåbären med socker, vaniljsocker och potatismjöl och strö sedan ut dem över äpplena. Strö över resten av smulorna av degen och grädda sedan pajen i 175 grader i ca 30 minuter.

Önskar en trevlig fikastund!

 

IMG_1862

Äppelmuffins

Ja nu var det längesedan igen som jag la in nåt här på bloggen. Vår lilla dotter tar ju en hel del tid:=) Men förra veckan var det ju höstlov och ena syrran och hennes barn kom på besök. Då passade jag på att baka äppelmuffins. Det finns ju så mycket goda svenska äpplen just nu så det är kul att använda dessa i köket på olika sätt! Receptet hörde jag på nyhetsmorgon och gjorde om det så att det passade mina allergier. De blev riktigt goda så här kommer receptet:

Ca 10 små muffins

Börja med att göra äppelmoset. Skala två lite större äpplen, kärna ur och skär dem i klyftor. Lägg dem i en gryta och häll på 2 msk vatten, 1 dl socker och en delad vaniljstång. Koka upp och rör lite ibland tills äpplena känns lagom mosiga. Då är de klara och får svalna en stund. Sen mosar du dem med stavmixen.

Sen är det dags för smuldegen. Blanda 40 g rumstempererat smör, 1 dl socker, 1 dl boveteflingor, 0,5 msk kanel och 60 g glutenfritt mjöl.Blanda dessa ingredienser till en smulig massa.

Tillslut är det dags för själva muffinssmeten. Blanda 240 g glutenfritt mjöl, 1 msk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 msk kardemumma och 2 dl strösocker. Vispa ihop äggersättning för 1 ägg och blanda det med 2,5 dl mjölk och 0,5 dl olja. Häll i de torra ingredienserna och vispa ihop till en smet. Sätt sedan muffinsformar i en muffinsplåt och häll smet i ca halva formen. Lägg i lite äppelmos och lägg sedan lite smuldeg på toppen. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter.

Trevlig novemberfika!