månadsarkiv: december 2015

Rödbetssallad och griljering

Ja då var julafton avklarad och det första julfirandet i vårat nybyggda hus har varit en härlig afton med familjen på min mans sida  som kom på besök. Nu är vi påväg i bilen för några timmars resa till min familj och så firar vi jul en gång till! Något som jag tycker är ett måste på julbordet är skinka och rödbetssallad. För första gången griljerade  jag skinkan alldeles själv och den blev faktiskt riktigt bra. Jag blandade några matskedar stark senap med några matskedar söt senap och blandade i några matskedar socker. Ägget hoppade jag över och sen la jag på ett litet lager av blandningen på skinkan och strödde till sist på lite glutenfritt ströbröd. Sen in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Något annat som jag också tycker tillhör julbordet är den egna rödbetssalladen. De man kan köpa i affären är det ju oftast ägg i… och så blir den hemmagjorda mycket godare. Jag gjorde den kvällen före julafton så att den får stå till sig lite över natten. Jag gjorde följande:

Finhacka ca 400 g inlagda rödbetor, 400 g inlagda hela gurkor, 4 äpplen, 4 kalla kokta potatisar, 1 liten lök. Jag hackade allt förutom potatisen i matberedaren. Blanda samman alla ingredienser och häll på lite spad från rödbetorna så att den blir lite saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.

God fortsättning allihop!!

veteallergi och havre

Jag har ju i hela mitt liv varit veteallergisk och fått rådet att jag bör undvika havre. När vi var på dotterns provtagning för några veckor sedan passade jag på att fråga om dessa råd fortfarande gäller eller om det kanske var så att de gällde mer när det inte fanns någon helt ren havre och risken att det fanns spår av vete var stor. Nu finns det ju mycket produkter som är gjord på garanterat ren havre. Sköterskan, som tog proverna, var lite osäker men lovade att kolla med deras dietist. I onsdags ringde hon tillbaka och berättade att dietisten sagt att jag absolut skulle kunna använda havre. Det finns ingen risk för någon korsreaktion så länge jag använder helt ren havre. Så jag tänkte att jag under jul ska testa en liten tesked havregrynsgröt gjord på helt ren havre och se hur det känns. Ska bli spännande!  Skulle ju va väldigt roligt att kunna används havre. Det finns ju en hel del produkter som jag i så fall skulle kunna använda och förnya mig lite med. Vi får väl se vad som händer….

Lussekatter

Igårkväll bakade jag de bästa lussebullarna jag någonsin har bakat! I receptet som jag har utgått ifrån men som jag har ändrat om ganska mycket,  var det mandelmassa med men jag tänkte att jag skulle testa bakmassa som istället är gjort på aprikoskärnor. Har kollat i två av stans största butiker men ingen bakmassa fanns att köpa. Så det fick bli utan men de blev fantastiskt safiga och fluffiga ändå. Här kommer receptet så kanske ni kan få lite tips inför helgens bak!

Ca 12 stora lussekatter

70g smör

0.5 dl grädde

0.5 dl vit sirap

2 dl mjölk

125 g kesella

40 g jäst

0.75 g saffran

Ca 10 dl glutenfritt mjöl ( lite olika beroende på vilken  mjöl sort som används och hur hårt man packar dl måtten..)

1 msk fiberhusk

1 msk socker

0.5 tsk vaniljsocker

0.5 tsk kardemumma

Smält smöret och blanda i mjölk, grädde, sirap och kesella och rör runt. Känns så att degspadet är lagom varmt, ca 37 grader,  och smula i jästen och rör runt så att den löser sig. Häll sedan i saffran och fiberhusk och låt det stå ca 10 min så att fiberhusken får svälla. Häll sedan i socker, vaniljsocker och kardemumma och blanda slutligen ner mjölet. Ta lite i taget och känn efter hur mkt som behövs. Degen ska vara smidig och släppa från bunken och inte kladda när man tar på den. Låt degen sedan jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord eller en silikonmatta, det har jag och det funkar kanonbra! Dela upp degen i lagom stora bitar och gör sedan lussekatter av dem genom att rulla dem och snurra ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter till. Sätt samtidigt igång ugnen på 250 grader. Grädda lussekatterna i ca 10 minuter.

Ha en trevlig tredje advent och lucia!!

Den jästa degen.

Den jästa degen.

 

De färdiga lussekatterna.

De färdiga lussekatterna.

 

 

Glutenfria kanelsnitt, taget ur KRAV på Facebook

Glutenfria kanelsnitt

20–25 småkakor
Du behöver:
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk sirap
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl glutenfritt mjöl
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, vaniljpulver, socker och sirap pösigt.
  3. Blanda i resterande ingredienser.
  4. Forma degen till två korvar och lägg på en plåt.
  5. Platta till korvarna med fingrarna så att degen blir platt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 15–17 minuter eller tills kakorna har fått en gyllene färg
  7. Ta ut från ugnen och skär direkt kakorna i långsmala snittar.
  8. Smält chokladen.
  9. När kakorna har svalnat, doppa halva kakorna i chokladen eller ös över chokladen med sked. Lägg tillbaka på plåten och låt stelna.

Adventsbak

När dottern sitter i bärselen och sover passar jag nu på att fundera lite på vad man skulle vilja baka nu i adventstid. Surfat lite och kommit fram till att jag ska försöka göra egen glögg av blåbärsjuice och pepparkakor såklart. Hittade ett spännande recept på saffransskorpor och lussebullar som jag också skulle vilja göra om så att det passar mina allergier och testa. I lussebullarna finns dock mandelmassa men har hittat nåt som heter bakmassa som är gjord på aprikoskärnor och socker. Det finns dock vissa som innehåller mandelmassa!! Tänkte ta en tur till affären imorgon och se om jag hittar någon bakmassa. Återkommer med shoppingresultat och förhoppningsvis finfina lussekatter!:-)

Pricktest på dottern

Ja då var det onsdag kväll och i eftermiddags var det dags för dotterns olika provtagningar för studien som vi är med i som görs vid Linköpings universitetssjukhus. Det var blodprov, salivprov och bajsprov som skulle lämnas och så skulle ett pricktest göras. Pricktestet såg tack och lov perfekt ut! Hon pricktestades för ägg, mjölk, vete, jordnötter och katt och det blev ingen reaktion alls! Så så här långt så verkar hon inte bli allergisk mot något av dessa allergener.

Passade på att pricktesta mig själv också för ägg, vete och råg för att se om det kanske hade hänt något under graviditeten. Det kan ju hända ibland, fast kanske mest vanligt för t ex pollen och inte så mycket för olika livsmedel men jag tänkte i alla fall passa på. Men det blev rejäla utslag för alla tre så det är bara att fortsätta precis som vanligt. Men det viktigaste idag var ju så klart att dottern inte reagerade på något!!

God onsdagskväll på er!:=)

Mat till barnet

Ja nu är dottern ett halvår och det är dags att gå över mer och mer till vanlig mat. Än så länge går det jättebra. Hon har provsmakat lite allt möjlig, bland annat potatis och fisk, päronpuré, havregröt etc. Hon tycker allt är jättegott och vi har inte märkt att hon är allergisk mot något så här långt! Däremot har jag märkt att det är lite knepigt när man själv inte tål något som hon ska provsmaka. Som t ex igår när jag gav henne lunch, lasagne med vanlig pasta. Jag kan ju inte provsmaka och testa hur det smakar och om det är lagom varmt t ex. Det kan jag tycka är lite knepigt. Samma sak när hon ska börja provsmak ägg. Klart att min man matar henne då men det blir ju lite kladdigt och allt måste saneras… Men allt löser sig ju, det gäller bara att hitta någon bra strategi:=) Imorgon är det dags för pricktest för dottern genom studien som vi är med i. Ska bli mycket intressant att se hur det ser ut!

Trevlig tisdag på er!