månadsarkiv: januari 2016

Äppelmos

Den här lilla kvarnen är v ä l d i g t bra. Ca 20 äpplen, 2 pressade KRAV-citroner, lite socker, 2-3 hela kanelbitar och 3 msk honung får koka samman tills jag kan vispa detta till mos. Frys eller ha i kylskåpet till gröt, fil eller glass.

”Tog rätt på” lite mjuka äpplen i går; ska använda det moset till att göra Dansk äppelkaka á la Lise Jörgensen.

Dansk äppelkaka: Den är kall. Man bryner ströbröd i en stekpanna med socker (lite sirap, kanske mald kanel och lite vanilj) tills ströbrödet blir knastrigt och lite brunt.

Varva med moset tills du är nöjd.

Servera med tjock och god vaniljsås.bild (1958)

bild (1961)

bild (1959)

Eftersom KRAV-äpplena är röda skalar jag dem inte och då blir moset så här rött. Det finns s m å äppelbitar kvar, eftersom jag enbart vispar samman, och så tunna skalrester; gott att tugga på.

bild (1962)

 

Allergivänligt i Trysil

Trysilfjällen i Norge är alltid härligt så här års även om det kanske är lite kallt! Pisterna ser fina ut och längdspåren perfekta! Efter en tur i längdspåren kan det ju behövas lite energipåfyllning. Skihytta är en restaurang som finns längs med spåren som faktiskt i sina annonser skriver att deras menyer kan allergianpassas även fixas så att den blir glutenfri! Låter ju fantastiskt bra. Detta måste verkligen undersökas under veckan!

20160117_134443

Kikärtsspad och maränger; låter som en intressant kombi … har kop från min Facebook-sida

Jennys recept på maränger på kikärtsspad

Publicerat söndag 3 januari kl 13.58
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.
1 av 2
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.

30 små maränger eller 2 tårtbottnar

Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30–60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

Glutenfri Gotlandslimpa

bild

Jag har ett bröd som heter Gotlandslimpa och med utgångspunkt från det gjorde jag detta brödet torsdagen den 14 mars 2012 och då hade jag experimenterat med att göra surdegsbas och denna är gjord på russin.

Nu har jag ingen surdegsbas med utan börjar rakt av med:

Sätt ugnen på 250 °C

9 dl ljummet vtn

3pkt jäst som du löser i honung

1 kg Lajlas blå

200 gt grov mjölmix

1 kaffekopp/mugg fiberrik brödmix

Rörsamman för hand eller i  assistenten och låt jäsa tills du är nöjd(bakduken reser sig)

Lägg nu till:

2 tsk salt

3 tsk brödkryddor

5 msk kallpressad olja

2 msk honung

1 1/2 -2 dl hackad/flisade dadlar

1- 1 1/2 dl lätt hackade solrosfrön

1-1 1/2 dl hackade russin

Arbeta in detta så degen blir smidig.

Lägg upp degen på bakbordet och gör den färdig där med ytterligare lite mjöl om den känns så. Dela sedan i två delar. Gör två runda limpor och stick dem med gaffel. Lägg dem på bakplåt under fuktig bakduk för att jäsa tills du är nöjd. Sätt in plåtarna och hetta upp dem. Ta ut dem en stund innan du lägger över brödet på dem. De ska vara ganska heta när brödet sätts på dem för att sedan sättas in i ugnen. Ett bröd på varje plåt, så du behöver två ugnar.

Sätt dem i 10 min i 250 °C och sänk sedan till 200 och låt dem stå i ca 55 min. Pensla dem med honungsvatten efter 30 min och alldeles innan de tas ut.

Blir ett gott bröd som får svalna under duk till nästa dag. Frys i lagom mängd skivor att ta upp.

juliabröd  juliabröd 1

 

Krämig ostpaj

bild (1911)ca 6-8 pers

bakas i pajform m löstagbar kant ca 25 cm i diameter

Degen:

125 g smör

4 dl Lajlas blå mjöl

2 msk kallt vtn

Fyllningen:

6 tsk NOegg

150 g riven lagrad ost

150 g riven annan ost 250 g keso

2 dl grädd125 g grönmögelost

Arbeta samman degen, först med mjöl och smör, lägg till vtn.

Riv osten, häll i NOegg , Keson och grädden, rör runt. Klä degen i formen och häll i smeten. Stoppa i runt omkring i formen, bitar av grönmögelosten.

Grädda först i 225° i ca 30 min, sedan i 200 ° i ca 20 minuter. Låt pajen vila/svalna rejält innan den skärs.