månadsarkiv: februari 2016

Hund i butik

Igår var det dags för den årliga lins kontrollen för min del. Allt såg fint ut så det är bara att köra på med linserna. Men när jag kom innanför dörren hos otikern möter en mellanstor grå hund mig. Jag blev väldigt snopen och stannade och en av optikern sa då genast den klassiska frasen: ”Ja han är inte farlig” . Så här i efterhand ångrar jag att jag inte fann mig lite snabbt så jag kunde sagt följande:” Jo för era kunder som är allergiska mot hundar är han farlig”. Men just då var jag lite sen och min optiker stod och väntade på mig så jag svarade bara” Så bra.”

Hade det varit för 15 år sedan hade jag inte kunnat göra lins kontrollen utan hade fått vända i dörren om jag inte ville ha en astma attack. Jag blir så frustrerad när inte människor tänker så långt eller tänker att det är ju bara för idag. För många allergiker räcker det. Så nästa gång jag ser en hund i en butik tänker jag svara att hunden visst är farlig mot de som är allergiska mot den. Ska bli spännande att se vad svaret blir!

Ingen allergi på dottern än

Jag har varit allergisk mot olika födoämnen, pälsdjur och pollen sedan jag föddes. När jag var liten var det mycket jag inte kunde äta t ex mjölkprodukter pga mjölkproteinallergi, gluten, fisk, skaldjur, citrus, kyckling, soja, ägg etc. Jag kunde inte heller klappa gårdens kossor, katter eller kaniner eftersom jag var pälsdjursallergisk och på våren var jag alltid väldigt täppt och snuvig p ga av allt pollen, speciellt från björk. När jag och min man började fundera på att skaffa barn kändes det därför som att sannolikheten för att barnet skulle bli allergiskt var ganska hög. Det finns även lite pälsdjursallergi och pollenallergi i min mans familj så det kändes inte precis som att sannolikheten för dessa allergier minskade.

Nu är dottern snart 9 månader gammal och har testat mat i ca 5 månader. Och vi har testat mycket olika livsmedel. Gluten introducerade vi tidigt så att hon skulle få testa detta medan hon ammades som mest. Sen har vi också testat ägg, fisk, citrus, äpple, kiwi, plommon mm och allt har gått jättebra! Även katt verkar funka så här långt. Det känns så skönt att hon faktiskt kanske inte har fått några allergier. Men än är det ju så klart inte säkert, det kan ju fortfarande hända saker. Nästa pricktest, som genomförs pga studien vi är med i, görs när hon blir 1 år i maj.

Kikärtspasta

Hittade igår en ny pasta på affären som vi provade till köttbullarna till middagen igår. Pastan är gjord på 100% kikärter och var faktiskt riktigt god! Behövde kokas i ca 15 min och var lite tjockare än vanlig pasta och lite mörkare i färgen. Men det kan jag helt klart rekommendera som variation till den glutenfria pastan.

Trevlig helg på er!

Glutenfritt i Norge

Ja nu var det ju ett tag sedan, närmare bestämt två veckor, sedan vi kom hem från en veckas skidåkning i Norge. tiden går verkligen fort! När vi var där passade ja i alla fall på att titta lite i några matbutiker efter glutenfria produkter. Det fanns en del faktiskt, till och med i den lokala lilla butiken i Fageråsen uppe på Trysilfjället fanns en liten hylla med lite glutenfria produkter så som makaroner och knäckebröd, från Semper och Finax. Så det kändes som hemma. Det fanns inte där för två år sedan när vi var där så det känns som att det blir mer och mer vanligt att det finns allergivänliga produkter i butiker och restauranger börjar förstå vad allergi handlar om!

IMG_4015