månadsarkiv: mars 2016

Chokladtryffel

I lördags var det dags att fira min och min mans födelsedagar. Vi fyller båda i mars och har de senaste åren firat bådas samma dag och bjuder in våra familjer, det brukar landa på att ca 20 personer kommer till lunch. I år blev det varmkorv och potatismos och fyra olika spännande såser. Till efterrätt gjorde vi chokladtryffel. Otroligt smidigt att fixa innan och väldigt gott! Så här kommer receptet på detta:

Ca 50 små chokladtryffeltoppar

1,5 dl vispgrädde

100 g smör

Ca 320 g mörk choklad, fri från spår av nötter, mandel etc.

2,5 msk farinsocker

1 msk vaniljsocker

0,5 krm kardemumma

Kakao till att pudra över

Koka upp grädde och smör och lägg i den sönderbrutna chokladen, farinsocker, vaniljsocker och kardemumma. Rör tills chokladen har smält och även farinsockret så att man inte känner några kristaller i smeten. Sätt in smeten i kylskåp i ca 1,5 timme och använd sedan en sprits och spritsa ut i små toppar. Pudra slutligen över lite kakao på toppen och förvara i kylskåp tills servering.

Blir nästan som en tårta!

Blir nästan som en tårta!

Mums!!

Mums!!

 

Naturliga luftrenare

Nu har vi äntligen börjat att fixa i ordning i dotterns rum så att hon snart kan flytta in där. Det är en del grejer till som ska fixas bland annat är blomkrukorna tomma. Det finns ju en del blommor som är bra på att rena luften från olika kemikalier när de tar in koldioxid i sin fotosyntes. Ämnen som tillexempel formaldehyd och trikloretylen som vi inte vill ha i vår luft men som utsöndras från det som vi har i våra hem, kanske från möblerna eller färgen på väggen. Exempel på sådana blommor är t ex gullranka, ampellilja, fredskalla och svärmorstunga. Så några sådana får nog inhandlas innan hon flyttar in:=)

En gullranka finns redan i huset.

En gullranka finns redan i huset.