Moussaka

Moussaka

4-6 pers

500 gr blandfärs (nöt, gris, lamm, älg, rådjur, vildsvin, hjort)

2 hyfsat stora auberginer (går även med squasch)

2 gula lökar

Olivolja att steka i

Minst 4 vitlöksklyftor, beror på hur mycket du gillar vitlök

Ca 500 gr krossade tomater

1 köttbuljongtärning eller motsvarande

4 msk tomatpuré

½ msk torkad timjan

½ mask torkad rosmarin

½ mask torkad oregano

Salt och peppar

Ostsås

200 gr naturell färskost

1 dl riven smakrik ost

3 dl tjock naturell youghurt, grekisk

3 ägg eller motsvarande ´no egg`

Sätt ugnen på 225°C

SKIVA AUBERGINEN, LÄGG DEM PÅ ETT HUSHÅLLSPAPPER OCH STRÖ ÖVER ½ MSK SALT FÖR ATT VATTNA UR DEM. LÅT LIGGA I 20 MIN OCH TORKA AV DEM NOGA. Stek dem mjuka i olivolja i stekpannan/plåten.

Bryn den hackade löken tillsammans med köttfärsen, tillsätt de krossade tomaterna ev buljongtärning, tomatpuré och örter. Koka samman under omröring, ca 15 min. smaka av med salt och peppar…

Varva färsen med grönsaksskivorna i en ugnsform.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen och häll över färsen. Bakas klar i ugnen i ca 25 min tills den fått fin färg. Servera med t ex klyftpotatis och sallad/tomater.

bild (389)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>