Lussekatter

Igårkväll bakade jag de bästa lussebullarna jag någonsin har bakat! I receptet som jag har utgått ifrån men som jag har ändrat om ganska mycket,  var det mandelmassa med men jag tänkte att jag skulle testa bakmassa som istället är gjort på aprikoskärnor. Har kollat i två av stans största butiker men ingen bakmassa fanns att köpa. Så det fick bli utan men de blev fantastiskt safiga och fluffiga ändå. Här kommer receptet så kanske ni kan få lite tips inför helgens bak!

Ca 12 stora lussekatter

70g smör

0.5 dl grädde

0.5 dl vit sirap

2 dl mjölk

125 g kesella

40 g jäst

0.75 g saffran

Ca 10 dl glutenfritt mjöl ( lite olika beroende på vilken  mjöl sort som används och hur hårt man packar dl måtten..)

1 msk fiberhusk

1 msk socker

0.5 tsk vaniljsocker

0.5 tsk kardemumma

Smält smöret och blanda i mjölk, grädde, sirap och kesella och rör runt. Känns så att degspadet är lagom varmt, ca 37 grader,  och smula i jästen och rör runt så att den löser sig. Häll sedan i saffran och fiberhusk och låt det stå ca 10 min så att fiberhusken får svälla. Häll sedan i socker, vaniljsocker och kardemumma och blanda slutligen ner mjölet. Ta lite i taget och känn efter hur mkt som behövs. Degen ska vara smidig och släppa från bunken och inte kladda när man tar på den. Låt degen sedan jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord eller en silikonmatta, det har jag och det funkar kanonbra! Dela upp degen i lagom stora bitar och gör sedan lussekatter av dem genom att rulla dem och snurra ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter till. Sätt samtidigt igång ugnen på 250 grader. Grädda lussekatterna i ca 10 minuter.

Ha en trevlig tredje advent och lucia!!

Den jästa degen.

Den jästa degen.

 

De färdiga lussekatterna.

De färdiga lussekatterna.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>