Glutenfri Gotlandslimpa

bild

Jag har ett bröd som heter Gotlandslimpa och med utgångspunkt från det gjorde jag detta brödet torsdagen den 14 mars 2012 och då hade jag experimenterat med att göra surdegsbas och denna är gjord på russin.

Nu har jag ingen surdegsbas med utan börjar rakt av med:

Sätt ugnen på 250 °C

9 dl ljummet vtn

3pkt jäst som du löser i honung

1 kg Lajlas blå

200 gt grov mjölmix

1 kaffekopp/mugg fiberrik brödmix

Rörsamman för hand eller i  assistenten och låt jäsa tills du är nöjd(bakduken reser sig)

Lägg nu till:

2 tsk salt

3 tsk brödkryddor

5 msk kallpressad olja

2 msk honung

1 1/2 -2 dl hackad/flisade dadlar

1- 1 1/2 dl lätt hackade solrosfrön

1-1 1/2 dl hackade russin

Arbeta in detta så degen blir smidig.

Lägg upp degen på bakbordet och gör den färdig där med ytterligare lite mjöl om den känns så. Dela sedan i två delar. Gör två runda limpor och stick dem med gaffel. Lägg dem på bakplåt under fuktig bakduk för att jäsa tills du är nöjd. Sätt in plåtarna och hetta upp dem. Ta ut dem en stund innan du lägger över brödet på dem. De ska vara ganska heta när brödet sätts på dem för att sedan sättas in i ugnen. Ett bröd på varje plåt, så du behöver två ugnar.

Sätt dem i 10 min i 250 °C och sänk sedan till 200 och låt dem stå i ca 55 min. Pensla dem med honungsvatten efter 30 min och alldeles innan de tas ut.

Blir ett gott bröd som får svalna under duk till nästa dag. Frys i lagom mängd skivor att ta upp.

juliabröd  juliabröd 1

 

En reaktion på “Glutenfri Gotlandslimpa

  1. manicure

    Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after
    I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted
    to say excellent blog!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>