Kikärtsspad och maränger; låter som en intressant kombi … har kop från min Facebook-sida

Jennys recept på maränger på kikärtsspad

Publicerat söndag 3 januari kl 13.58
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.
1 av 2
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.

30 små maränger eller 2 tårtbottnar

Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30–60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>