Island

I vintras besökte jag Reykjavik några dagar. Det är verkligen en mysig storstad och ett mycket annorlunda land helt klart värt ett besök! Hotellet, Thingholt, var jättebra. Något som verkligen inte känns fräscht på hotell är när det ligger heltäckningsmattor i rummen. Det känns inte speciellt lättstädat. Heltäckningsmattor fanns det tack och lov inte på detta hotell. När det gäller maten är den verkligen fantastiskt god! Islänningarna är så klart mycket duktiga på engelska, så det är inga problem när man ska förklara vad man är allergisk mot och det känns som att de verkligen vet vad man pratar om. Fisk och lamm är två huvudingredienser i många menyer.Ett ställe som man måste besöka om man är i Reykjavik är Blå Lagunen. En varm källa som håller en temperatur på 42 grader! Det är lite häftigt att bada där när det är +3 grader och snöar lite grann! Restaurangen där är också mycket bra mat. Det känns verkligen säkert att äta. De gjorde en liten specialmeny till mig så det kändes verkligen som att de visste vad de gjorde.

Så Island är verkligen ett ställe som känns bra att åka till som allergiker!

Glutenfria produkter i Italien

Tips från resorPosted by Julia Sun, July 22, 2012 11:00:40
Något som jag kom att tänka på under resan efter att ha kollat utbudet i butikerna var att det nästan är lättare att bo i en lägenhet eller lägenhetshotell när man är allergisk. När man är ute på utflykt under dagen och det är så varmt som det var blir man inte alltid speciellt hungrig så en lunch på restaurang känns lite onödig. Många restauranger stänger också mellan 14 och 16.30. Men något behöver man ju fylla på energiförrådet med och några mackor skulle då vara ganska lagom. Men det är ju svårt att få tag i ute så därför är det lättare att fixa det innan man åker. Då är det smidigt att ha tillgång till kylskåp, diskbänk och lite annat som finns i ett kök. Sen är det bara att fixa en kylväska och några kylklampar. Glutenfria produkter finns det inte så mycket av i de vanliga mataffärerna men åker man till Farmacia, ett apotek, finns det där massor av olika produkter. Utbudet varierar såklart beroende på hur stort apoteket är men man får i alla fall basutbudet i de små. Kikade in i ett apotek strax innan byn Desenzano. Det var ett ganska nytt och stort apotek och där fanns massor av spännande produkter. Pastasorter som jag aldrig sett där det var lite andra ingredienser och det fanns också många fler olika slags former. Bröd, knäckebröd och många andra produkter fanns också så där kan man hitta mycket ny och spännande mat. Så det är ett tips att tänka på när man planerar en resa till Italien. Det blir absolut Italien fler gånger för vår del men då blir det nog inte hotell som denna gång, utan istället lägenhetshotell.

Glass i Italien

Tips från resorPosted by Julia Fri, July 20, 2012 15:23:42
Glass är något som italienarna är duktiga på att göra och något man ska smaka när man är där. Det kan dock vara knepigt att som allergiker få smaka. Vi fick tips av hotellet om ett bra glasställe, Al Porti Chetto, i byn Gardola, som låg precis intill byn vi bodde i. Vi gick dit och det såg jättebra ut. De hade skrivit en innehållsförteckning för varje glass så det var lätt att välja ut några som skulle kunna funka. Gluten verkar det inte ingå i någon så är man bara glutenintolerant eller veteallergisk så kan det gå bra att testa. Jag hittade några olika glassar som var utan ägg och nötter och jag frågade, på engelska så klart, om det var ok att äta någon av dessa. Jag fick ett svar på italienska så det gav inte så mycket. Jag tog då fram mina allergikort, som jag skrev ut från Astma-och allergiförbundet, och han tittade på dem och skrattade lite. Sen pekade han på några glassar och pratade på italienska igen. Men eftersom att jag inte fick ett svar som jag var nöjd med som bekräftade att glassarna var garanterat fria från nötter och ägg struntade jag i det. Min sambo beställde en glass och när jag sedan såg hur hur servitören öste med samma skopa ur olika glassbyttor var jag glad att jag inget beställt. Där kändes det inte som att de hade helt koll på vad allergi betydde tyvärr.

McDonalds i Italien

Tips från resorPosted by Julia Thu, July 19, 2012 15:01:32
En av dagarna var vi b la i staden Verona och framåt eftermiddagen när det var 34 grader varmt så behövde vi något svalkande. McDonalds skylten dök upp och vi gick dit. Jag gick fram och frågade, på engelska, om deras milkshake var fri från gluten, ägg och nötter. Hon tog genast fram sin pärm med vad varje sak innehåller, precis en sådan som finns här i Sverige också. Den var helt fri från dessa tre allergener så det fick bli en jordgubbsmilkshake. Så det kändes som att de hade koll och var de osäkra så fanns det papper att kolla i. Däremot är inte menyerna precis lika som de här i Sverige. Den hamburgaren som jag brukar äta här, McFeast, fanns till exempel inte i Italien. Men McDonalds kan vara ett alternativ att äta på när man är ute och åker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>